Brownie z buraków

Przepis na brownie z czerwonej fasoli, jest już chyba powszechnie znane. Nawet jako takie ciasto/murzynek z dodatkiem tartych buraków także. Jednak krwawe bounty, czy raczej brownie z masą kokosową, dotychczas, przynajmniej mi nie było znane. A szkoda, bo to całkiem smaczny i zdrowy wypiek.

Brownie z fasoli dla przypomnienia:

Do jego przygotowania potrzebujemy ugotowanych lub upieczonych buraków (80dag), czterech jajek, czterech bananów, trzech tabliczek czekolady, trzech łyżek masła, daktyli (20dag), płatków owsianych (10dag) oraz budyniu czekoladowego. To wszystko stworzy ciasto. Płatki oraz daktyle trzeba uprzednio namoczyć w wodzie, a czekoladę wraz masłem rozpuścić. Resztę wrzucić do miski i wszystko zblendować. Upiec w 180 stopniach, przez 40-50 minut.

Na masę kokosową składają się: wiórki kokosowe (20dag), puszka mleka kokosowego, pięć łyżek ksylitolu, sok z całej cytryny plus trzy łyżki oleju kokosowego. Wszystko zagotować w garnku, aż do odparowania płynu. Ostudzić i rozprowadzić na zimnym cieście. Można też na górę wylać rozpuszczoną czekoladę. I posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.

brownie
brownie

Całość wygląda interesująco, gdyż ciasto ma wyraźny czerwony kolor. Przez co jest nazywane krwawym, zgodnie z obecnym halloweenowym charakterem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *